Vegetariana
Vegetarianan är den vegetariska pizzan som kan varieras i all oändlighet. Här är en god variant att börja med!
Du behöver
1 person/pizza
- 1/2-3/4 dl tomatsås
- 50 g riven ost eller cirka 1 1/2 dl skuren mozzarella
- 1/3 medelstor paprika
- 6-8 lökringar
- 6-8 skivor aubergine
- 1 champinjon
- 1/2 tsk torkad oregano
- olivolja
2 personer/1 plåt
- 1 1/2-2 dl tomatsås
- 100 g riven ost eller cirka 3 1/2 dl skuren mozzarella
- 1/2 medelstor röd paprika
- 1 liten gul lök
- 16 skivor aubergine
- 2-3 champinjoner
- 1 tsk torkad oregano
- olivolja
Gör så här:
Gör pizzadeg efter något av recepten på deg. Låt jäsa enligt receptet.
Oavsett om du bakar runda pizzor eller gör hela plåtar, kavla ut eller tumma ut degen tunt på mjölat bakbord. Lägg degen på bakplåtspapper eller smord plåt. (Har du stenugn eller sten i din vanliga ugn lägger du pizzan på en välmjölad yta och lyfter sedan in den i ugnen med spade.)
Täck ytan med ett tunt lager tomatsås. Pensla gärna kanterna på pizzan med olivolja. Lägg på riven ost eller lägg ut mozzarellaosten jämnt över ytan. Skiva löken i tunna ringar. Skiva champinjonen och auberginen. Pensla gärna svampen och auberginen med lite olivolja. Fördela jämnt på pizzan med löken överst.
Baka av pizzan i 225-250 graders värme i 10-12 minuter för en mindre pizza och runt 15 minuter för en hel plåt.
Grädda pizzan i mitten av ugnen och kontrollera att botten är riktigt bakad innan du tar ut den. Ugnar är olika, du kan behöva flytta upp eller ner pizzan för att hitta den rätta platsen där både botten och ytan blir riktigt gräddad.
Strö över oregano när pizzan kommit ut ur ugnen.
Tips! Ta måttligt med tomatsås på pizzan, i annat fall kan det vara svårt att få botten ordentligt gräddad i mitten. Pizzan ska vara knaprig i kanten och botten, inte degig eller seg!
Modern klassiker står sig på kakfatet
Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!
Klassiska kakor till Mors dag
På söndag, i slutet av blommande maj firar vi Mors dag med klassiska bakverk som chokladsmakande drömrulltårta, fylld med härlig smörkräm.
Knapriga småkakor till finfikan!
Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!
Majsscones
När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.
Mat äter vi förstås oavsett väder, men när solen nu börjat lysa varmare blir man ofta sugen på någonting lätt och gott. Scones passar utmärkt som solig försommarfika! Någonting snabbare går det knappast att hitta och så enkelt att alla klarar av att baka dem. Men framförallt är det så gott med nybakade scones...
Prova ett extra soligt recept med majsmjöl i degen! Majsscones går fint att servera med smör, marmelad och vanlig hårdost. Men de smakar också fint tillsammans med en bit ädelost eller en skiva lufttorkad skinka.
Solig vårfika önskar pepparochsalt.se!
Hembakat bröd
Snabba scones
Frukostbullar
© 2007-2023 Magnus Carlstedt och Framkant Media AB
Denna sajt är en del av Pepparochsalt-nätverket Allt material är skyddat av upphovsrättslagen. All otillåten användning av våra bilder eller texter är ett lagbrott. Allt missbruk beivras. Om Cookies
Redaktör: Magnus Carlstedt, Peppar och salt