Glutenfri pizzadeg

Det går bra att göra egen, glutenfri pizza. Här är ett lätt recept som fungerar bra. Degen kan vara lite klistrig - det är som det ska. Använd lite glutenfri mjölmix till utbakningen så brukar den gå att kavla.

Du behöver

Receptet är för 2-4 personer.

  • 4 dl kallt vatten
  • 25 g jäst
  • 1/2 msk fiberhusk*
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 dl maizena majsstärkelse
  • ca 7,5 dl vit, glutenfri mjölmix
  • 2 msk matolja
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Räcker till två normalstora plåtar med pizza eller 4 portionspizzor.

Använd gärna en matbredare eller assistent till degen.

Lös jästen i vattnet. Rör i bovetemjöl, majsstärkelse och hälften av mjölmixen. Tillsätt olja och salt och knåda i resten av mjölmixen.

Knåda tills du får en jämn deg. Den kommer att vara lite klibbig, men tillsätt så lite mjöl som möjligt så blir pizzan mindre torr.

Låt nu degen vila i rumstemperatur till jäsningen kommit igång. (Det går också fint att låta degen stå svalt i några timmar för att få en långsam jäsning och lite luftigare bröd.)

Stjälp upp degen på en yta där du strött glutenfri mjölmix eller majsstärkelse.

Dela degen efter hur många pizzor du vill göra och kavla försiktigt ut den tunnt. Flytta över på ett bakplåtspapper och lägg på plåten.

Nu har du en bra botten att toppa med din favoritfyllning!

Grädda pizzan i cirka 12-15 minuter i 225 grader för stora pizzor och 8-10 minuter för små.

*Krossa psyliumfröskal som söljs under detta namn.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

hembakatbrod.se

Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

kycklingrecept.nu


Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

Soppor och grytor kan förstås ätas året om men vintertid smakar de nog allra bäst. Långkokning tar fram och gifter samman smaker och ger mer tid över till annat i köket. Enkla ingredienser ger mycket tillbaka, det vet alla som ätit en bra linssoppa. Heta grytor med kryddighet som indisk blomkålsgryta värmer ännu bättre! Passa på att variera riset med klimatsmart matvete eller bulgur till en vegetarisk vintermåltid i väntan på våren.

 veganrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...