Glutenfri pizzadeg

Det går bra att göra egen, glutenfri pizza. Här är ett lätt recept som fungerar bra. Degen kan vara lite klistrig - det är som det ska. Använd lite glutenfri mjölmix till utbakningen så brukar den gå att kavla.

Du behöver

Receptet är för 2-4 personer.

  • 4 dl kallt vatten
  • 25 g jäst
  • 1/2 msk fiberhusk*
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 dl maizena majsstärkelse
  • ca 7,5 dl vit, glutenfri mjölmix
  • 2 msk matolja
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Räcker till två normalstora plåtar med pizza eller 4 portionspizzor.

Använd gärna en matbredare eller assistent till degen.

Lös jästen i vattnet. Rör i bovetemjöl, majsstärkelse och hälften av mjölmixen. Tillsätt olja och salt och knåda i resten av mjölmixen.

Knåda tills du får en jämn deg. Den kommer att vara lite klibbig, men tillsätt så lite mjöl som möjligt så blir pizzan mindre torr.

Låt nu degen vila i rumstemperatur till jäsningen kommit igång. (Det går också fint att låta degen stå svalt i några timmar för att få en långsam jäsning och lite luftigare bröd.)

Stjälp upp degen på en yta där du strött glutenfri mjölmix eller majsstärkelse.

Dela degen efter hur många pizzor du vill göra och kavla försiktigt ut den tunnt. Flytta över på ett bakplåtspapper och lägg på plåten.

Nu har du en bra botten att toppa med din favoritfyllning!

Grädda pizzan i cirka 12-15 minuter i 225 grader för stora pizzor och 8-10 minuter för små.

*Krossa psyliumfröskal som söljs under detta namn.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Grilltips!

Fräsch melonsallad gillar grillat!

Balansera grillkvällen med rätt tillbehör. Sallader på vattenmelon matchar kolgrillen perfekt!

Grillat är mat med rejäla smaker. Men kraftig mat behöver lite balans! Låt därför rätt tillbehör bli det som binder samman grillkvällen. Söt vattenmelon är fräscht i värmen och passar minst lika bra på grillbuffén som till desserten.

Melon går fint att servera som den är men prova en melonsallad med lagrad ost till grillad kyckling. Eller gör en kall tomat-och melonsalsa med chili som passar till grillad halloumiost och grönsaksspett. En syrlig melonsallad med gurka och rödlök är ett gott tillbehör till grillat kött av flera slag. Varför inte prova alla tre till nästa grillkväll? Vi lovar att de höjer smaken på resten av festen!

 grillrecept.nu

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu

Fisksoppa

Fisk ger smaken

Få rätter är så tacksamma som fisksoppa. Mycket smak för liten insats!

fisksoppa.se


Pannkakor

Tortillas

Pannkakor är bra middagsmat! Gör egna tortillas!

Pannkakor är långt mer än en efterrätt med grädde och sylt! Med grövre mjöl i smeten och rätt tillbehör blir pannkakor en bra och nyttig middag.

De flesta har väl provat crepês? Otroligt gott, lättgjort och enkelt att variera.

Vanliga pannkakor blir nyttigare med till exempel grahamsmjöl och den som vill ha matiga pannkakor ska prova smakrika dinkelpannkakor.

Gör du egna tortillas av majsmjöl kan du fylla dem med vad du för tillfället har hemma och är sugen på.

Och vill du vara säker på att bli mätt finns förstås ugnspannkakan!

God och mättande pannkaksmiddag!

 pannkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...