Glutenfri pizzadeg

Det går bra att göra egen, glutenfri pizza. Här är ett lätt recept som fungerar bra. Degen kan vara lite klistrig - det är som det ska. Använd lite glutenfri mjölmix till utbakningen så brukar den gå att kavla.

Du behöver

Receptet är för 2-4 personer.

  • 4 dl kallt vatten
  • 25 g jäst
  • 1/2 msk fiberhusk*
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 dl maizena majsstärkelse
  • ca 7,5 dl vit, glutenfri mjölmix
  • 2 msk matolja
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Räcker till två normalstora plåtar med pizza eller 4 portionspizzor.

Använd gärna en matbredare eller assistent till degen.

Lös jästen i vattnet. Rör i bovetemjöl, majsstärkelse och hälften av mjölmixen. Tillsätt olja och salt och knåda i resten av mjölmixen.

Knåda tills du får en jämn deg. Den kommer att vara lite klibbig, men tillsätt så lite mjöl som möjligt så blir pizzan mindre torr.

Låt nu degen vila i rumstemperatur till jäsningen kommit igång. (Det går också fint att låta degen stå svalt i några timmar för att få en långsam jäsning och lite luftigare bröd.)

Stjälp upp degen på en yta där du strött glutenfri mjölmix eller majsstärkelse.

Dela degen efter hur många pizzor du vill göra och kavla försiktigt ut den tunnt. Flytta över på ett bakplåtspapper och lägg på plåten.

Nu har du en bra botten att toppa med din favoritfyllning!

Grädda pizzan i cirka 12-15 minuter i 225 grader för stora pizzor och 8-10 minuter för små.

*Krossa psyliumfröskal som söljs under detta namn.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Fläskpannkaka

Matiga pannkakor

Varför steka pannkakor i stekpanna när det finns ugn? Ugnspannkaka är bekväm mat på nolltid.

pannkakor.se

Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

gratäng.se


Scones

Fika om 15 minuter

Lyxigt nybakat på några minuter? Scones är alltid rätt svar!

Scones är ett lätt sätt att snabbt ordna nybakat. När du får oväntade gäster, som söndagsfrukost eller till mellanmål en vardag. Bröden är enkla att variera och smaksätta om du tröttnat på klassiska scones. Gör chokladscones, morotscones, ostscones eller matiga scones med fetaost! Kanske en plåt mjuka och söta vaniljscones till fikat?

 scones.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...