Glutenfri pizzadeg

Det går bra att göra egen, glutenfri pizza. Här är ett lätt recept som fungerar bra. Degen kan vara lite klistrig - det är som det ska. Använd lite glutenfri mjölmix till utbakningen så brukar den gå att kavla.

Du behöver

Receptet är för 2-4 personer.

  • 4 dl kallt vatten
  • 25 g jäst
  • 1/2 msk fiberhusk*
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 dl maizena majsstärkelse
  • ca 7,5 dl vit, glutenfri mjölmix
  • 2 msk matolja
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Räcker till två normalstora plåtar med pizza eller 4 portionspizzor.

Använd gärna en matbredare eller assistent till degen.

Lös jästen i vattnet. Rör i bovetemjöl, majsstärkelse och hälften av mjölmixen. Tillsätt olja och salt och knåda i resten av mjölmixen.

Knåda tills du får en jämn deg. Den kommer att vara lite klibbig, men tillsätt så lite mjöl som möjligt så blir pizzan mindre torr.

Låt nu degen vila i rumstemperatur till jäsningen kommit igång. (Det går också fint att låta degen stå svalt i några timmar för att få en långsam jäsning och lite luftigare bröd.)

Stjälp upp degen på en yta där du strött glutenfri mjölmix eller majsstärkelse.

Dela degen efter hur många pizzor du vill göra och kavla försiktigt ut den tunnt. Flytta över på ett bakplåtspapper och lägg på plåten.

Nu har du en bra botten att toppa med din favoritfyllning!

Grädda pizzan i cirka 12-15 minuter i 225 grader för stora pizzor och 8-10 minuter för små.

*Krossa psyliumfröskal som söljs under detta namn.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se

Lasagne

Smakfull pasta

En ångande lasagne höjer värmen och ger helgkänsla! Gör en god klassiker eller hitta en ny favorit.

lasagne.nu


Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

Späd grönska smakar fantastiskt även om det är ogräs vi skördar. Nässelblad blir till en fantastisk nässelsoppa som gärna serveras med ägghalvor. Färskost är enkelt att göra och kan smaksättas med någon sprittande färsk, vild ört som ramslöken med dess milda vitlökssmak. Enklaste sparrisen kokas lätt och lindas om med parmaskinka. Se, där har vi en buffé!

 pajrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...