Calzone
En lite udda klassisk pizza. Calzonen är en inbakad pizza där pizzan viks dubbel på mitten.
Du behöver
Receptet är för 1 personer.
- 1/2-3/4 dl tomatsås
- 30-40 g riven ost eller cirka 1 dl skuren mozzarella
- 40 g rökt skinka
- 1/2 tsk torkad oregano
Gör så här:
Gör pizzadeg efter något av recepten på deg. Låt jäsa enligt receptet.
Kavla ut eller tumma ut degen tunt på mjölat bakbord. Lägg degen på bakplåtspapper eller smord plåt. (Har du stenugn eller sten i din vanliga ugn lägger du pizzan på en välmjölad yta och lyfter sedan in den i ugnen med spade)
Täck ytan med ett tunt lager tomatsås, men tänk på att pizzan ska vikas så lägg fyllningen mera i mitten än ut mot sidorna. Lägg på riven ost eller lägg ut mozzarellaosten i mitten. Skiva eller tärna skinkan, gärna tunt och lägg på pizzan. Strö över oreganon.
Vik nu samman pizzan på mitten så den får formen av en halvmåne. Tryck samman kanterna och vik eventuellt kanten så den håller ihop. Ett annat sätt är att pensla kanten med lite vatten innan den viks ihop.
Baka av pizzan i 225-250 graders värme i 12-14 minuter för en mindre pizza.
Grädda pizzan i nedre delen av ugnen och kontrollera att botten är riktigt bakad innan du tar ut den. Ugnar är olika, du kan behöva flytta upp eller ner pizzan för att hitta den rätta platsen där både botten och ytan blir riktigt gräddad.
Tips! Ta måttligt med tomatsås på pizzan, i annat fall kan det vara svårt att få calzonen genombakad i mitten utan att fyllningen rinner ut.
Modern klassiker står sig på kakfatet
Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!
Alla nyanser av grönt
Det är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost!
Ny sajt
Pepparochsalt lanserar ännu en receptsajt, köttbullsrecept.se!
Tacksam ugnsrätt
Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.
Skaffa några auberginer så har du kommit en bra bit på väg mot helgmiddan. Få grönsaker är så tacksamma att använda till ugnsrätter, och de är lätta att krydda efter egen smak. Fyll med någonting gott och gratinera halvorna. Köttfärsfyllning eller vegetariskt går lika fint. Eller laga god moussaka! Kanske gratinerar du dem med kyckling och tomat? En god auberginedip är heller inte fel till plockmaten!
Pepparkakor
Snabba scones
Frukostbullar
© 2007-2025 Magnus Carlstedt och Framkant Media AB
Denna sajt är en del av Pepparochsalt-nätverket Allt material är skyddat av upphovsrättslagen. All otillåten användning av våra bilder eller texter är ett lagbrott. Allt missbruk beivras. Om Cookies
Redaktör: Magnus Carlstedt, Peppar och salt