Calzone
En lite udda klassisk pizza. Calzonen är en inbakad pizza där pizzan viks dubbel på mitten.
Du behöver
Receptet är för 1 personer.
- 1/2-3/4 dl tomatsås
- 30-40 g riven ost eller cirka 1 dl skuren mozzarella
- 40 g rökt skinka
- 1/2 tsk torkad oregano
Gör så här:
Gör pizzadeg efter något av recepten på deg. Låt jäsa enligt receptet.
Kavla ut eller tumma ut degen tunt på mjölat bakbord. Lägg degen på bakplåtspapper eller smord plåt. (Har du stenugn eller sten i din vanliga ugn lägger du pizzan på en välmjölad yta och lyfter sedan in den i ugnen med spade)
Täck ytan med ett tunt lager tomatsås, men tänk på att pizzan ska vikas så lägg fyllningen mera i mitten än ut mot sidorna. Lägg på riven ost eller lägg ut mozzarellaosten i mitten. Skiva eller tärna skinkan, gärna tunt och lägg på pizzan. Strö över oreganon.
Vik nu samman pizzan på mitten så den får formen av en halvmåne. Tryck samman kanterna och vik eventuellt kanten så den håller ihop. Ett annat sätt är att pensla kanten med lite vatten innan den viks ihop.
Baka av pizzan i 225-250 graders värme i 12-14 minuter för en mindre pizza.
Grädda pizzan i nedre delen av ugnen och kontrollera att botten är riktigt bakad innan du tar ut den. Ugnar är olika, du kan behöva flytta upp eller ner pizzan för att hitta den rätta platsen där både botten och ytan blir riktigt gräddad.
Tips! Ta måttligt med tomatsås på pizzan, i annat fall kan det vara svårt att få calzonen genombakad i mitten utan att fyllningen rinner ut.
Modern klassiker står sig på kakfatet
Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!
Glutenfria småkakor som alla gillar!
Allt fler väljer bort gluten och vi bakar såklart glutenfria kolakakor!
Klassisk kaka står sig genom trender.
Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!
Baka tre sorters bullar av samma deg!
Nybakade frukostbullar får den segaste morgon att ljusna. Prova att baka tre sorters bullar av samma deg!
Doften av nybakat bröd gör det lättare att vakna. Och hjälper säkert om du skulle ha vaknat på fel sida…
Oavsett om du vill gå upp tidigt och sätta bullarna på jäsning medan du tar en extra sovstund eller jäsa bröd över natten finns det bra recept att tillgå.
Favoriter som vetekakor, franskbrödbullar eller tekakor är ljusa klassiker som alltid passar. Havrebullar med russin är ett smakrikt sätt att börja dagen. Och fiberbullar eller långjästa grahamsbullar ett grövre alternativ. Prova gärna att jäsa bullarna svalt över natten så kan du fort fixa nybakat bröd på morgonen!
Kan du inte välja sort eller vill bjuda på flera slags bullar på morgonen är förslaget ett nytt recept på tre sorters bullar av en deg! Ett bra sätt att starta dagen på och få variation på frukosten. God morgon!
Fisksoppa
Snabba scones
Frukostbullar
© 2007-2025 Magnus Carlstedt och Framkant Media AB
Denna sajt är en del av Pepparochsalt-nätverket Allt material är skyddat av upphovsrättslagen. All otillåten användning av våra bilder eller texter är ett lagbrott. Allt missbruk beivras. Om Cookies
Redaktör: Magnus Carlstedt, Peppar och salt