Calzone
En lite udda klassisk pizza. Calzonen är en inbakad pizza där pizzan viks dubbel på mitten.
Du behöver
Receptet är för 1 personer.
- 1/2-3/4 dl tomatsås
- 30-40 g riven ost eller cirka 1 dl skuren mozzarella
- 40 g rökt skinka
- 1/2 tsk torkad oregano
Gör så här:
Gör pizzadeg efter något av recepten på deg. Låt jäsa enligt receptet.
Kavla ut eller tumma ut degen tunt på mjölat bakbord. Lägg degen på bakplåtspapper eller smord plåt. (Har du stenugn eller sten i din vanliga ugn lägger du pizzan på en välmjölad yta och lyfter sedan in den i ugnen med spade)
Täck ytan med ett tunt lager tomatsås, men tänk på att pizzan ska vikas så lägg fyllningen mera i mitten än ut mot sidorna. Lägg på riven ost eller lägg ut mozzarellaosten i mitten. Skiva eller tärna skinkan, gärna tunt och lägg på pizzan. Strö över oreganon.
Vik nu samman pizzan på mitten så den får formen av en halvmåne. Tryck samman kanterna och vik eventuellt kanten så den håller ihop. Ett annat sätt är att pensla kanten med lite vatten innan den viks ihop.
Baka av pizzan i 225-250 graders värme i 12-14 minuter för en mindre pizza.
Grädda pizzan i nedre delen av ugnen och kontrollera att botten är riktigt bakad innan du tar ut den. Ugnar är olika, du kan behöva flytta upp eller ner pizzan för att hitta den rätta platsen där både botten och ytan blir riktigt gräddad.
Tips! Ta måttligt med tomatsås på pizzan, i annat fall kan det vara svårt att få calzonen genombakad i mitten utan att fyllningen rinner ut.
Modern klassiker står sig på kakfatet
Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!
Gröna soppor i alla färger
Äter du alltid vegetariskt eller gillar du bara att äta grönt? Prova en färgglad soppa!
Frukostbullarna som får dagen att lyfta!
Nybakat på morgonen är en skön start på dagen. Prova lättbakade rågbullar till morgonkaffet.
Krämig räkrisotto
En krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto!
Vägen till en lyckad risotto är att späda den med lite buljong i taget medan den koka samman. Den får aldrig koka torrt! Tänker du bara på det är det lätt att lyckas med både svamprisotto, saffransrisotto och risotto med salami. Eller varför inte risotto med fänkål och ruccola eller paprika och timjan?
Risotto med räkor är ett lätt sätt att ordna festmat. Vill du höja smaken ytterligare ett steg utgår du från hela räkor och kokar en fond av skalen som du sedan använder till risotton. Riktigt gott och väldigt lätt att lyckas med!
Fisksoppa
Snabba scones
Frukostbullar
© 2007-2025 Magnus Carlstedt och Framkant Media AB
Denna sajt är en del av Pepparochsalt-nätverket Allt material är skyddat av upphovsrättslagen. All otillåten användning av våra bilder eller texter är ett lagbrott. Allt missbruk beivras. Om Cookies
Redaktör: Magnus Carlstedt, Peppar och salt