Enkel pizzadeg

Enkel deg som ger pizzor med knaprig botten.

Du behöver

Receptet är för 2-3 plåtar, 6 runda pizzor, 6 personer.

2 pers, 1 plåt

  • 2 1/2 dl vatten
  • 15 g jäst
  • ca 6 dl mjöl (375 g)
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk salt (5g)

4-6 pers, 2-3 plåtar*

  • 5 dl vatten
  • 15 g jäst
  • ca 12 dl mjöl (750 g)
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk honung
  • 2 tsk salt (10g)

Gör så här:

Lös jästen i det ljumma vattnet, blanda i övriga ingredienser och knåda i 10 minuter med assistent eller matberedare. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.

Låt degen jäsa övertäckt i bunken till dubbel storlek, cirka 1 1/2 timme.

Kavla ut till tunna pizzor och grädda i mitten av ugnen i 225-250 grader. Tiden kan variera mellan 10 och 15 minuter beroende på tjocklek och storlek på pizzan.

*Hur många plåtar degen räcker till beror på hur tunt du väljer att kavla eller tumma ut den till. Gör du tjocka pizzor räcker den till två plåtar och tunnare till tre.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Anna
9 augusti 2013

Om man bara har torrjäst hemma, hur många gram av det ska man ta som motsvarar 15g färsk jäst??


Höstsoppa

Svampsopporna som värmer bäst efter skogsturen!

Varm mat är ett måste när höstregnen drar in. En ångande skål mustig svampsoppa värmer både mage och frusna själar.

Efter regn kommer svamp. Nu är tiden för de riktigt stora skördarna av höstkantareller. Och få rätter passar lika efter skogsturen som en skål het svampsoppa!
De flesta matsvampar passar, använd gärna soppar eller just trattkantareller. Gör en enkel svampsoppa med lök eller mixa en slät och krämig svampsoppa med gräddig smak! Gillar du att experimentera kan du utgå från vårt grundrecept på svampsoppa – en bra bas att smaksätta själv.
Svamp passar utmärkt tillsammans med en mängd råvaror. Prova en riktig favorit – svampsoppa med ost. En krämig festsoppa som också är en bra förrätt.
Eller gör en svamp– och squashsoppa, en riktigt bra kombination för en höstsoppa.
Vill du äta helt veganskt? Då är en svamp– och potatissoppa ett smakrikt allternativt som passar alla! Servera gärna soppan med rostade nötter eller pumpafrön som gästerna själva kan strö över tallriken.

Trevlig svamptur!

 sopprecept.se

Brownies

Lyxiga brownies

Vilken är världens godaste brownie? Får vi förestlå mandelbrownies med kexbotten!

browniesrecept.se

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu


Pastapytt

Lättlagad svamplyx

Fullt av höstsvamp? Laga läcker tortellinipytt med skogssvamp och kyckling!

Vi är mitt uppe i svampälskarnas årstid och skogen är fylld med fin svamp. Svamp ger fin smak åt en rad rätter. Och det behöver inte ta lång tid att lyckas – en lätt svampsoppa eller stuvning till crepes går fort. Likaså en god viltpaj eller viltgryta. Att laga vardagspasta med festsmak gör du lätt i en svamppytt med tortellini, kyckling och skogssvamp. Garanterad svamplycka för alla!

 pastarecept.nu


Kantareller

Svampstuvning på toast. Färska kantareller i en len gräddstuvning är den perfekta förrätten...

Laxrätter

Äppelfylld lax i ugn Lite tid att laga tar den, laxen, men med alla höstiga tillbehör gör den sig till såväl finmiddag som kall på buffé.
Prenumerera direkt! Gratis!

Quesadillas

Greppvänliga tacos Visst är tacos gott men variation förnöjer - gör egna quesadillas med härligt rökig smak.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...