Enkel pizzadeg

Enkel deg som ger pizzor med knaprig botten.

Du behöver

Receptet är för 2-3 plåtar, 6 runda pizzor, 6 personer.

2 pers, 1 plåt

  • 2 1/2 dl vatten
  • 15 g jäst
  • ca 6 dl mjöl (375 g)
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk salt (5g)

4-6 pers, 2-3 plåtar*

  • 5 dl vatten
  • 15 g jäst
  • ca 12 dl mjöl (750 g)
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk honung
  • 2 tsk salt (10g)

Gör så här:

Lös jästen i det ljumma vattnet, blanda i övriga ingredienser och knåda i 10 minuter med assistent eller matberedare. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.

Låt degen jäsa övertäckt i bunken till dubbel storlek, cirka 1 1/2 timme.

Kavla ut till tunna pizzor och grädda i mitten av ugnen i 225-250 grader. Tiden kan variera mellan 10 och 15 minuter beroende på tjocklek och storlek på pizzan.

*Hur många plåtar degen räcker till beror på hur tunt du väljer att kavla eller tumma ut den till. Gör du tjocka pizzor räcker den till två plåtar och tunnare till tre.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Anna
9 augusti 2013

Om man bara har torrjäst hemma, hur många gram av det ska man ta som motsvarar 15g färsk jäst??


Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Soppa

Soppa räddar vardagen

En gryta full med ångande tomatsoppa, till det en bit gott bröd. Vad sägs om en sådan vardagsmiddag?

sopprecept.se

Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

smulpaj.se


Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

Att låta middagen sakta koka samman i ugnen medan man själv dukar är en bra början på en god kväll. Bekvämt, tidseffektivt men framförallt gott!
Variera potatisgratängen med en god broccoligratäng och du har ett tillbehör som passar många rätter. Laga gratäng med svamp och paprika – god till fisk och vegetariska ugnsrätter. En gratäng med kyckling och chèvre är mättande och passar som huvudrätt, gärna med kokta grönsaker och en sallad. Eller gör en lyxig potatisgratäng med lax – lättlagat men riktigt gott!

 gratäng.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Helgkyckling

Lättlagad kyckling. Filéer i ugn, fyllda med smakrik korv…Lätt nog för vardagen – gott nog för helgen!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...