Margherita

En av de äldsta pizzorna, välkänd, enkel och god!

Du behöver

Receptet är för 1-4 personer.

1 person/pizza

  • 50 g riven ost eller skuren mozzarella, ca 1 1/2 dl
  • 1/2-3/4 dl tomatsås
  • 1/2 tsk torkad basilika eller en kvist färsk

4 personer/1 plåt

  • 100-125 g riven ost eller skuren mozzarella, 3 1/2-4 dl
  • 1 1/2-2 dl tomatsås
  • 1 tsk torkad basilika eller två kvistar färsk

Gör så här:

Gör pizzadeg efter något av recepten på deg. Låt jäsa enligt receptet.

Oavsett om du bakar runda pizzor eller gör hela plåtar, kavla ut eller tumma ut degen tunt på mjölat bakbord. Lägg degen på bakplåtspapper eller smord plåt. (Har du stenugn eller sten i din vanliga ugn lägger du pizzan på en välmjölad yta och lyfter sedan in den i ugnen med spade.)

Täck ytan med ett tunt lager tomatsås. Pensla gärna kanterna på pizzan med olivolja. Lägg på riven ost eller lägg ut mozzarellaosten jämnt över ytan. Strö över torkad basilika eller lägg några färska blad på pizzan. En variant är att lägga färska blad på pizzan när den kommit ur ugnen.

Baka av pizzan i 225-250 graders värme i 10-12 minuter för en mindre pizza och runt 15 minuter för en hel plåt.

Grädda pizzan i mitten av ugnen och kontrollera att botten är riktigt bakad innan du tar ut den. Ugnar är olika, du kan behöva flytta upp eller ner pizzan för att hitta den rätta platsen där både botten och ytan blir riktigt gräddad.

Tips! Ta måttligt med tomatsås på pizzan, i annat fall kan det vara svårt att få botten ordentligt gräddad i mitten. Pizzan ska vara knaprig i kanten och botten, inte degig eller seg!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

vafflor.se

Omelett

Säg omelett!

Vad sägs om snabbmat till helgen? Skippa hamburgaren och laga en mättande omelett!

omelettrecept.se


Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

Tzatziki är ett måste till grillat och medelhavsmat. Oavsett om du planerar sommarfest med buffé eller lunch en vanlig tisdag lyfter såsen måltiden till en lite högre nivå. Med mustig rödvinssås till får rustika kötträtter med potatis en extra skjuts. Yoghurt och mynta rör du snabbt ihop till en raita som svalkar till kryddiga rätter och heta grytor. Det är såsen som gör det!

 sasrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...