Quattro Stagioni

Quattro Stagioni, mycket vill ha mera! Pizzan som fått namnet efter de fyra årstiderna är valet för den som inte kan bestämma sig för ett pålägg!

Du behöver

1 person/pizza

  • 1/2-3/4 dl tomatsås
  • 50 g riven ost eller skuren mozzarella, ca 1 1/2 dl
  • 25 g rökt skinka
  • 25 g skalade räkor
  • 25 g konserverad musslor eller 4-6 blåmusslor med skal
  • 2 färska champinjoner
  • 1 kronärtskockshjärta
  • 1/2 tsk torkad oregano

2 personer/1 plåt

  • 1 1/2-2 dl tomatsås
  • 100-125 g riven ost eller skuren mozzarella, 3 1/2-4 dl
  • 50 g rökt skinka
  • 50 g skalade räkor
  • 50 g konserverad musslor eller 4-6 blåmusslor med skal
  • 4 färska champinjoner
  • 2-3 kronärtskockshjärtan
  • 1 tsk torkad oregano

Gör så här:

Gör pizzadeg efter något av recepten på deg. Låt jäsa enligt receptet.

Oavsett om du bakar runda pizzor eller gör hela plåtar, kavla ut eller tumma ut degen tunt på mjölat bakbord. Lägg degen på bakplåtspapper eller smord plåt. (Har du stenugn eller sten i din vanliga ugn lägger du pizzan på en välmjölad yta och lyfter sedan in den i ugnen med spade.)

Täck ytan med ett tunt lager tomatsås. Pensla gärna kanterna på pizzan med olivolja. Lägg på riven ost eller lägg ut mozzarellaosten jämnt över ytan. Skiva eller tärna skinkan, gärna tunt. Skala och låt räkorna rinna av. Låt musslorna rinna av. Skär svampen i tunna skivor och pensla eventuellt med lite olja.

Fördela påläggen så att pizzan delas i fyra lika stora fält, ett för skinka, ett för musslor, ett för räkor och ett för champinjonerna. Lägg ett kronärtskockshjärta i mitten av pizzan.

Gör du en plåt pizza kan du dela kronärtskockan i delar.

Baka av pizzan i 225-250 graders värme i 10-12 minuter för en mindre pizza och runt 15 minuter för en hel plåt.

Grädda pizzan i mitten av ugnen och kontrollera att botten är riktigt bakad innan du tar ut den. Ugnar är olika, du kan behöva flytta upp eller ner pizzan för att hitta den rätta platsen där både botten och ytan blir riktigt gräddad.

Strö över oregano när pizzan kommit ut ur ugnen.

Tips! Ta måttligt med tomatsås på pizzan, i annat fall kan det vara svårt att få botten ordentligt gräddad i mitten. Pizzan ska vara knaprig i kanten och botten, inte degig eller seg!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
20 januari 2012

Det är ju degen som är viktigast och en bra ugn. Helst med en en stenhäll inne samt att du kan komma upp i temperaturer minst 275- 300 grader. Det ska vara en surdeg. Ingen paj eller smuldeg


Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Frukostbullar

Vakna mjukt!

Att vakna på rätt sida är en bragd. Med mjuka frukostbröd är du en bra bit på väg.

frukostbullar.se

Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

kokasylt.se


Kladdkakor

Kladdkaka med hallon

Variera favoritfikat och sätt smak på kladdisen! Kladdkaka med hallon är enkel lyxfika.

Kladdkaka är snabbkakan nummer ett. Inte konstigt – lättbakad, snabb och riktigt god. Dessutom är det lätt att variera kakan efter humör och vad man har i skafferiet. Prova att baka kladdkaka med nötter, mint, vanilj eller jordnötter. Vill du prova något annorlunda är kladdkaka med lakrits en lyckad kombination! Eller så lagar du en lyxig kladdkaka med hallon och mörk choklad. Riktigt gott men lika enkelt att lyckas med som vanligt!

 kladdkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...