Pizzasallad

Att äta en kryddig kålsallad till pizzan är klassiskt i vår del av världen. Här är ett gott och enkelt recept där kålen skållas för att bli lite mjukare.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 1/2 vitkålshuvud, ca 1500 g
  • 2 msk 12% matättika
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk honung eller 1 1/2 msk strösocker
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk salt
  • 1 krm grovmalen svartpeppar

Gör så här:

Rensa vitkålshuvudet och skär det i tunna strimlor. Använd en osthyvel eller matberedare.

Lägg kålen i en gryta eller värmetålig skål, häll över saltet och slå över kokande vatten så det täcker kålen. Rör om så saltet löser sig och häll av vattnet.

Häll honungen och ättikan över den varma kålen och blanda om tills honungen löst sig. Ställ gärna salladen svalt om du har möjlighet.

Mät upp olja och pressa ner vitlöken i den. Stöt kryddorna i mortel och blanda ner i oljan.

Häll oljan över kålen och blanda noga. Smaka av med salt och peppar.

Låt salladen svalna helt innan den serveras. Salladen smakar bättre om den får stå till sig någon timme innan den serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Fredrik.L
28 januari 2012

Så gott! tackar åter igen!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se


Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

Skaffa några auberginer så har du kommit en bra bit på väg mot helgmiddan. Få grönsaker är så tacksamma att använda till ugnsrätter, och de är lätta att krydda efter egen smak. Fyll med någonting gott och gratinera halvorna. Köttfärsfyllning eller vegetariskt går lika fint. Eller laga god moussaka! Kanske gratinerar du dem med kyckling och tomat? En god auberginedip är heller inte fel till plockmaten!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...