Pizzasallad

Att äta en kryddig kålsallad till pizzan är klassiskt i vår del av världen. Här är ett gott och enkelt recept där kålen skållas för att bli lite mjukare.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 1/2 vitkålshuvud, ca 1500 g
  • 2 msk 12% matättika
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk honung eller 1 1/2 msk strösocker
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk salt
  • 1 krm grovmalen svartpeppar

Gör så här:

Rensa vitkålshuvudet och skär det i tunna strimlor. Använd en osthyvel eller matberedare.

Lägg kålen i en gryta eller värmetålig skål, häll över saltet och slå över kokande vatten så det täcker kålen. Rör om så saltet löser sig och häll av vattnet.

Häll honungen och ättikan över den varma kålen och blanda om tills honungen löst sig. Ställ gärna salladen svalt om du har möjlighet.

Mät upp olja och pressa ner vitlöken i den. Stöt kryddorna i mortel och blanda ner i oljan.

Häll oljan över kålen och blanda noga. Smaka av med salt och peppar.

Låt salladen svalna helt innan den serveras. Salladen smakar bättre om den får stå till sig någon timme innan den serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Fredrik.L
28 januari 2012

Så gott! tackar åter igen!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se

Smak av höst

Höstsmaker inför Halloween

Värm upp senhösten med rykande varm äppelglögg! Bjud in till en skönt avslappnad höstfest i helgen.

halloweenrecept.se


Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

Ingefära är en spännande och användbar krydda. Denna smakrika rot som stammar från Kina passar fint i matlagninen. I det asiatiska köket har den använts långt tillbaka i tiden och är en viktig krydda.

Dessutom har den också använts som läkeväxt, bland annat för sina antiinflammatoriska egenskaper.

Men ingefära passar också fint som smaksättare i kakor av olika slag, de välkända pepparkakorna vi bakar varje jul är ett bra exempel. Tillsammans med kardemumma ger ingefäran också fin smak åt sockerkakan. Prova ett nytt recept på Ingerfärs- och kardemummakaka till fikat. Ett enkelt och annorlunda sätt att smaksätta kakan. Servera med vispad grädde eller vaniljglass och du har en kaka som passar lika bra som efterrätt som till eftermiddagsfika!

Smaklig och kryddig fika!

 efterratter.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...