Mexicana/Bolognese
Mexicana eller Bolognese är en pizza med köttfärs som pålägg. Gör den lite starkare varianten eller välj en mild, efter smak!
Du behöver
1 person/pizza
- 1/2-3/4 dl tomatsås
- 50 g riven ost eller skuren mozzarella, ca 1 1/2 dl
- 100 g köttfärs (nöt- eller blandfärs)
- 1 klyfta vitlök
- 1/2 tsk torkad oregano
- (1/2 tsk spiskummin)
- (1 krm cayennepeppar)
- (pepperoni)
- (rödlök)
2 personer/1 plåt
- 1 1/2-2 dl tomatsås
- 100-125 g riven ost eller skuren mozzarella, 3 1/2-4 dl
- 200 g köttfärs (nöt- eller blandfärs)
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk torkad oregano
- (1 tsk spiskummin)
- (1-2 krm cayennepeppar)
- (pepperoni)
- (rödlök)
Gör så här:
Gör pizzadeg efter något av recepten på deg. Låt jäsa enligt receptet.
Oavsett om du bakar runda pizzor eller gör hela plåtar, kavla ut eller tumma ut degen tunt på mjölat bakbord. Lägg degen på bakplåtspapper eller smord plåt. (Har du stenugn eller sten i din vanliga ugn lägger du pizzan på en välmjölad yta och lyfter sedan in den i ugnen med spade.)
Stek upp köttfärsen och låt den bli genomstekt. Täck ytan med ett tunt lager tomatsås. Pensla gärna kanterna på pizzan med olivolja. Lägg på riven ost eller lägg ut mozzarellaosten jämnt över ytan. Krydda eventuellt köttfärsen med pepparn och spiskummin, smaka av. Fördela jämnt över hela pizzan. Finhacka eller pressa vitlöken och lägg på pizzan.
Baka av pizzan i 225-250 graders värme i 10-12 minuter för en mindre pizza och runt 15 minuter för en hel plåt.
Grädda pizzan i mitten av ugnen och kontrollera att botten är riktigt bakad innan du tar ut den. Ugnar är olika, du kan behöva flytta upp eller ner pizzan för att hitta den rätta platsen där både botten och ytan blir riktigt gräddad.
Strö över oregano när pizzan kommit ut ur ugnen.
Om du vill: Skär rödlök i tunna skivor och dekorera pizzan med det och hela pepperoni.
Tips! Ta måttligt med tomatsås på pizzan, i annat fall kan det vara svårt att få botten ordentligt gräddad i mitten. Pizzan ska vara knaprig i kanten och botten, inte degig eller seg!
Modern klassiker står sig på kakfatet
Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!
Bekvämt och gott med gratäng
Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!
Juni månads bästa: jordgubbarna!
Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.
Citrongrillad
Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.
Helgrillad kyckling är för många en självklar helgrätt. I dag finns det både svenskuppfödd och kravmärkt kyckling att köpa på många orter. På så sätt kan du styra över kvalitén på djuruppfödning. Dessutom blir den så mycket godare än färdigköpt! Att laga kyckling i ugn är tacksamt och brukar bli bra. Laga helstekt kyckling med yoghurt eller prova ett gott recept på citronkyckling med timjan.
Den som inte har tid utan behöver kortare tid i ugn väljer ostgratinerad kyckling eller kanske baconlindad dragonkyckling.
Smakfull helg önskar pepparochsalt.se!
Hembakat bröd
Snabba scones
Frukostbullar
© 2007-2025 Magnus Carlstedt och Framkant Media AB
Denna sajt är en del av Pepparochsalt-nätverket Allt material är skyddat av upphovsrättslagen. All otillåten användning av våra bilder eller texter är ett lagbrott. Allt missbruk beivras. Om Cookies
Redaktör: Magnus Carlstedt, Peppar och salt