Mexicana/Bolognese
Mexicana eller Bolognese är en pizza med köttfärs som pålägg. Gör den lite starkare varianten eller välj en mild, efter smak!
Du behöver
1 person/pizza
- 1/2-3/4 dl tomatsås
- 50 g riven ost eller skuren mozzarella, ca 1 1/2 dl
- 100 g köttfärs (nöt- eller blandfärs)
- 1 klyfta vitlök
- 1/2 tsk torkad oregano
- (1/2 tsk spiskummin)
- (1 krm cayennepeppar)
- (pepperoni)
- (rödlök)
2 personer/1 plåt
- 1 1/2-2 dl tomatsås
- 100-125 g riven ost eller skuren mozzarella, 3 1/2-4 dl
- 200 g köttfärs (nöt- eller blandfärs)
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk torkad oregano
- (1 tsk spiskummin)
- (1-2 krm cayennepeppar)
- (pepperoni)
- (rödlök)
Gör så här:
Gör pizzadeg efter något av recepten på deg. Låt jäsa enligt receptet.
Oavsett om du bakar runda pizzor eller gör hela plåtar, kavla ut eller tumma ut degen tunt på mjölat bakbord. Lägg degen på bakplåtspapper eller smord plåt. (Har du stenugn eller sten i din vanliga ugn lägger du pizzan på en välmjölad yta och lyfter sedan in den i ugnen med spade.)
Stek upp köttfärsen och låt den bli genomstekt. Täck ytan med ett tunt lager tomatsås. Pensla gärna kanterna på pizzan med olivolja. Lägg på riven ost eller lägg ut mozzarellaosten jämnt över ytan. Krydda eventuellt köttfärsen med pepparn och spiskummin, smaka av. Fördela jämnt över hela pizzan. Finhacka eller pressa vitlöken och lägg på pizzan.
Baka av pizzan i 225-250 graders värme i 10-12 minuter för en mindre pizza och runt 15 minuter för en hel plåt.
Grädda pizzan i mitten av ugnen och kontrollera att botten är riktigt bakad innan du tar ut den. Ugnar är olika, du kan behöva flytta upp eller ner pizzan för att hitta den rätta platsen där både botten och ytan blir riktigt gräddad.
Strö över oregano när pizzan kommit ut ur ugnen.
Om du vill: Skär rödlök i tunna skivor och dekorera pizzan med det och hela pepperoni.
Tips! Ta måttligt med tomatsås på pizzan, i annat fall kan det vara svårt att få botten ordentligt gräddad i mitten. Pizzan ska vara knaprig i kanten och botten, inte degig eller seg!
Modern klassiker står sig på kakfatet
Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!
Påskgodis för små och stora
Snyggt och gott ska påskgodiset vara. Lättlagat dessutom - som tryffel med mandel och vanilj!
Glutenfria småkakor som alla gillar!
Allt fler väljer bort gluten och vi bakar såklart glutenfria kolakakor!
Elegant
Visst kan en kladdkaka vara elegant! Prova kladdkaka med tryffel.
Kladdkaka brukar bli den perfekta kakan när det är brådis eller när gästerna kommer oväntat. Och visst är det smidigt med en lättbakad kaka som går fort att grädda.
Men det går att lyfta kladdkakan till en ny nivå, utan mycket ansträngning. Prova ett nytt recept på kladdkaka med tryffel!
Eller testa att laga en god chokladpaj med kladdkakefyllning. Kanske en mjuk chokladkladdkaka serverad med lättvispad grädde?
Nästan lika snabbakade som den klassiska kladdkakan men helt klart elegantare!
Stilfull fika!
Pepparkakor
Snabba scones
Frukostbullar
© 2007-2021 Magnus Carlstedt och Framkant Media AB
Denna sajt är en del av Pepparochsalt-nätverket Allt material är skyddat av upphovsrättslagen. All otillåten användning av våra bilder eller texter är ett lagbrott. Allt missbruk beivras. Om Cookies
Redaktör: Magnus Carlstedt, Peppar och salt