Snabb pizzadeg
En snabb deg med lite mera jäst. Behöver inte jäsa så länge men kan med fördel stå en stund i kyl om tiden finns!
Du behöver
Receptet är för 2 runda pizzor, 1 plåt, 2 personer.
- 2 dl vatten
- 25 g jäst
- 4 1/2 dl vetemjöl
- 1 msk matolja
- 1 tsk socker
- 1 tsk salt
Gör så här:
Om det är bråttom: Värm vattnet till ljummet, ta annars kallt vatten. (Jäsningen tar längre tid att starta med kallt vatten, men degen blir samtidigt bättre med en långsammare jäsning.) Lös jästen och sockret i vattnet och knåda i mjölet, gärna med matberedare eller hushållsassistent.
Knåda några minuter och tillsätt oljan och saltet. Knåda ytterligare några minuter och låt degen jäsa minst 20 minuter.
Kavla eller tumma ut till två tunna, runda pizzor eller en hel plåt. Baka av i 12-15 minuter, beroende på storlek, i 225-250 grader i mitten av ugnen.
Modern klassiker står sig på kakfatet
Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!
Varianter
Höstmörker är ett utmärkt skäl för att baka kladdkaka! Klassikern eller nyskrivna recept?
Nya bättre frukostvanor
Skrädmjölsgröt görs på rostat havremjöl som blir välkommen omväxling till havregrynsgröten.
Baka bättre bröd!
Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!
Ingen kan vara likgiltig inför lukten av nybakat bröd. Att baka själv har blivit ett intresse som fångar allt fler. Förutom smaken så får du ett bröd du garanterat vet vad det innehåller. Och så kan du anpassa brödet så det passar din smak: Börja dagen med hålkakor, baka eget surdegsbröd till kallskuret och osten eller svänga ihop baguetter som passar soppan. Prova gärna ett nytt recept på grahamsbröd som är perfekt till höstens värmande grytor och soppor! Eller baka mångas favoritbröd – luftigt dinkelbröd till maten.
Pepparkakor
Snabba scones
Frukostbullar
© 2007-2023 Magnus Carlstedt och Framkant Media AB
Denna sajt är en del av Pepparochsalt-nätverket Allt material är skyddat av upphovsrättslagen. All otillåten användning av våra bilder eller texter är ett lagbrott. Allt missbruk beivras. Om Cookies
Redaktör: Magnus Carlstedt, Peppar och salt