Snabb pizzadeg

En snabb deg med lite mera jäst. Behöver inte jäsa så länge men kan med fördel stå en stund i kyl om tiden finns!

Du behöver

Receptet är för 2 runda pizzor, 1 plåt, 2 personer.

  • 2 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Om det är bråttom: Värm vattnet till ljummet, ta annars kallt vatten. (Jäsningen tar längre tid att starta med kallt vatten, men degen blir samtidigt bättre med en långsammare jäsning.) Lös jästen och sockret i vattnet och knåda i mjölet, gärna med matberedare eller hushållsassistent.

Knåda några minuter och tillsätt oljan och saltet. Knåda ytterligare några minuter och låt degen jäsa minst 20 minuter.

Kavla eller tumma ut till två tunna, runda pizzor eller en hel plåt. Baka av i 12-15 minuter, beroende på storlek, i 225-250 grader i mitten av ugnen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av mätt och belåten
17 augusti 2013

kanonbra pizzadeg, hade tomatsås/riven ost,championer och några skivor pepperonisalami som fyllning. kalasgott

Kommentar av Cw
5 januari 2013

Superduperbra pizzadeg....precis lagom mjuk/hård. kan verkligen rekommenderas!

Kommentar av Smulan
11 juni 2012

Helnöjd! Kan verkligen rekommenderas ... :)

Kommentar av osignerat
28 maj 2012

Tur att man kan fuska med jäsningen när man måste få pizza fort ;)

Men jag hade i massa mer mjöl! Det blev super!

Svar av Namn/signatur
31 oktober 2013

Det hade jag med,

Kommentar av osignerat
18 februari 2012

Det blev bra. Men hur är tanken med att ställa degen i kylen? För att halta jäsningen? Och hur lång är en "stund"?

Redaktionens kommentar
Degen blir bättre om jästiden förlängs, som effekten blir av att ställa degen i kylskåp precis som du säger. En stund - ja, ju längre tid jäsningen tar, desto bättre. Finns det tid är det alltså fördel om degen får stå i kylen även om det bara blir en kortare tid.
Kommentar av Fredrik.L
28 januari 2012

Så bra! tackar för detta kungliga recept!! :)

Svar av Namn/signatur
28 januari 2012

ps. en tesked salt funkar fint!, (valfritt) för var & en :P

Kommentar av Snuttis
28 januari 2011

PS Men jag glömde att skriva hur god den blev... Kanon! Med med bara ett kryddmått salt som sagt...

Kommentar av Snuttis
28 januari 2011

För mycket salt!! Måste vara felskrivet, det ska väl vara ett kryddmått och inte en tesked!!

Kommentar av En 11åring som bakar pizza!
15 januari 2011

Den blev jättebra! Nästan samma som vi använde på hemkunskapen!

Kommentar av L
19 november 2010

Låter enkelt och bra , måste göra det .

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Höstsoppa

Svampsopporna som värmer bäst efter skogsturen!

Varm mat är ett måste när höstregnen drar in. En ångande skål mustig svampsoppa värmer både mage och frusna själar.

Efter regn kommer svamp. Nu är tiden för de riktigt stora skördarna av höstkantareller. Och få rätter passar lika efter skogsturen som en skål het svampsoppa!
De flesta matsvampar passar, använd gärna soppar eller just trattkantareller. Gör en enkel svampsoppa med lök eller mixa en slät och krämig svampsoppa med gräddig smak! Gillar du att experimentera kan du utgå från vårt grundrecept på svampsoppa – en bra bas att smaksätta själv.
Svamp passar utmärkt tillsammans med en mängd råvaror. Prova en riktig favorit – svampsoppa med ost. En krämig festsoppa som också är en bra förrätt.
Eller gör en svamp– och squashsoppa, en riktigt bra kombination för en höstsoppa.
Vill du äta helt veganskt? Då är en svamp– och potatissoppa ett smakrikt allternativt som passar alla! Servera gärna soppan med rostade nötter eller pumpafrön som gästerna själva kan strö över tallriken.

Trevlig svamptur!

 sopprecept.se

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se

Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

kladdkakor.se


Pastarecept

Bästa helgpastan

Älskade pasta! Byt vardagsmakaroner mot läcker cannelloni i helgen.

Pasta är möjligheternas mat. De enklaste pastasåserna med ost eller skinka slänger du snabbt ihop till vardags. Eller kanske snabblagad gratäng på bogfläsk eller lax? En god köttfärssås eller broccolisås är också lättlagat. Men till helgen skapar vi festmat med pasta, som lammfärslasagne, fläskfilésås, vegetarisk lasagne eller cannelloni med lax. Servera tillsammans med vitlöksbröd och grönt och helgen är räddad!

 pastarecept.nu


Kladdkakor

Kladdkaka med nötmarängbotten Förnya kladdkaksbaket med en lätt marängbotten med hasselnötter. Vispad grädde är ett måste!

Pajrecept

Kryddig korvpaj Låt pajen bli en hel måltid!
Prenumerera direkt! Gratis!

Hemlagat godis

Gräddkola Inget slår hemkokt kola i godispåsen. Det är enklare än du tror, håll koll på när kolan är färdig bara (och försök hålla dig från att smaka brännhet smet...).
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...