Baconpizza

Rustikt, matigt och kryddigt! Gör en rejäl baconpizza och krydda med chilipulver.

Du behöver

Receptet är för 1-4 personer.

1 person/pizza

  • 1/2-3/4 dl tomatsås
  • 50 g riven ost eller skuren mozzarella, ca 1 1/2 dl
  • 50 g bacon
  • 4-6 lökringar
  • chilipulver
  • 1/2 tsk torkad oregano
  • olivolja

2 personer/1 plåt

  • 1 1/2-2 dl tomatsås
  • 100-125 g riven ost eller skuren mozzarella, 3 1/2-4 dl
  • 80-100 g bacon
  • 1/2 liten gul lök
  • chilipulver
  • 1 tsk torkad oregano
  • olivolja

4 personer/2 plåtar

  • en sats (4 dl) tomatsås
  • 200-250 g riven ost eller skuren mozzarella, 7-8 dl
  • 200 g bacon
  • 1 liten gul lök
  • chilipulver
  • 2 tsk torkad oregano
  • olivolja

Gör så här:

Gör pizzadeg efter något av recepten på deg. Låt jäsa enligt receptet.

Oavsett om du bakar runda pizzor eller gör hela plåtar, kavla ut eller tumma ut degen tunt på mjölat bakbord. Lägg degen på bakplåtspapper eller smord plåt. (Har du stenugn eller sten i din vanliga ugn lägger du pizzan på en välmjölad yta och lyfter sedan in den i ugnen med spade.)

Täck ytan med ett tunt lager tomatsås. Pensla gärna kanterna på pizzan med olivolja. Lägg på riven ost eller lägg ut mozzarellaosten jämnt över ytan. Klipp eller skär baconet i mindre bitar och fördela jämnt över pizzan. Skär löken i fina ringar och lägg ut över pizzan. Krydda över med chilipulver efter smak.

Baka av pizzan i 225-250 graders värme i 10-12 minuter för en mindre pizza och runt 15 minuter för en hel plåt.

Grädda pizzan i mitten av ugnen och kontrollera att botten är riktigt bakad innan du tar ut den. Ugnar är olika, du kan behöva flytta upp eller ner pizzan för att hitta den rätta platsen där både botten och ytan blir riktigt gräddad.

Strö över oregano när pizzan kommit ut ur ugnen.

Tips! Ta måttligt med tomatsås på pizzan, i annat fall kan det vara svårt att få botten ordentligt gräddad i mitten. Pizzan ska vara knaprig i kanten och botten, inte degig eller seg!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bagels

Frukt eller choklad

Finns det någonting läckrare än nybakade bagels? Gör söta eller salta bröd efter smak!

bagelsrecept.se


Soppa

Soppa räddar vardagen

En gryta full med ångande tomatsoppa, till det en bit gott bröd. Vad sägs om en sådan vardagsmiddag?

Det är inte fel att ha en stor gjutjärnsgryta hemma. Då kan nämligen ett par middagar förberedas - grönsakssoppa är ett typiskt exempel på en rätt som blir bättre av att stå någon dag. Se bara till att inte koka grönsakerna till oigenkännlighet!

Skulle det bli rester över av tomatsoppan (inte särskilt troligt) går den enkelt att omvandla till god pastasås, kryddad och klar. Gott bröd, kanske olivbröd, är nästan ett måste för en riktigt god soppmåltid. Länge leve vardagshjältarna!

 sopprecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...