Mjuk grahamspizzadeg
En bra botten för den som vill ha lite grövre mjöl i degen. Mjölk gör bottnarna mjuka vilket brukar uppskattas av barn. Mjuk pizzabotten är också en bra idé när du vill ta med pizza på utflykt och äta den kall.
Du behöver
Receptet är för 4-8 personer.
2 plåtar, 4 personer
- 1/2 liter mjölk
- 50 g jäst
- 1/2 dl olivolja
- 4 1/2 dl grahamsmjöl
- 9 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
4 plåtar, 8 personer
- 1 l mjölk
- 50 g jäst
- 1 dl olivolja
- 9 dl grahamsmjöl
- 18 dl vetemjöl
- 2 tsk salt
Gör så här:
Värm mjölken ljummen och lös jästen i den. Blanda ner de övriga ingredienserna och knåda med degblandare/assistent eller matberedare i 10 minuter.
Låt degen jäsa 40 minuter i degbunken. Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut till tunna eller lite tjockare pizzor. Grädda i 225-250 grader i 10-15 minuter beroende på storlek och tjocklek.
Modern klassiker står sig på kakfatet
Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!
Pannkakor är svaret!
Slut på middagsidéer mitt i veckan? Vispa ihop en pannkakssmet vetja!
Somriga sallader
I värmen längtar man efter enkel, svalkande mat. Gör en spännande och nyttig quinoasallad med havtorn och marinerade bönor!
Torsk med timjan
Att ta ugnen till hjälp är en lätt väg till god fisk. Torsk med timjansås på bulgurbädd kan bara inte bli fel!
Mat som får koka samman en stund i ugn blir nästan alltid lyckad. Och med fisk stämmer det utmärkt. Vem tackar nej till klassisk laxpudding där lax, potatis och lök varvas med grädde och kryddor… Eller en god pastagratäng med lax som passar när det är bråttom?
Att laga vitfisk på en bädd av ris eller bara i en god sås i ugnen är annars ett klassiskt sätt. Curryfisk passar till både couscous och ris och kravmärkt torsk med timjansås är lyxigt gott trots att det går både snabbt och lätt att laga. Dessutom är det oslagbart bekvämt med mat som sköter sig själv medan man skär sallad eller dukar.
Fisksoppa
Snabba scones
Surdegsbröd
© 2007-2022 Magnus Carlstedt och Framkant Media AB
Denna sajt är en del av Pepparochsalt-nätverket Allt material är skyddat av upphovsrättslagen. All otillåten användning av våra bilder eller texter är ett lagbrott. Allt missbruk beivras. Om Cookies
Redaktör: Magnus Carlstedt, Peppar och salt